Blog

Ons ‘Ik vertrek’ verhaal

door | 04-10-2018

In januari 2018 overkwam het ons zelf.  Je kinderen gaan de deur uit, ze krijgen een eigen fijne woonplek, een eigen vriendengroep, een mooie auto (nog niet van de zaak), een goede baan en daarmee een eigen leven. Als hardwerkende vijftigers beseften we dat er een volgende fase in ons leven was aangebroken. We waren weer met z’n tweeën in het grote familiehuis op de Steenenkamer. Twintig jaar hebben wij daar met ons gezin met heel erg veel plezier gewoond. Genoeg ruimte voor vrienden, familie en genoeg ruimte om feesten te vieren. Nu de kinderen het huis uit waren leek het huis ineens erg groot en stil.

Sinds 2011 hebben wij een vakantiehuis in het zuidwesten van Frankrijk. Met het hele gezin en familieleden hebben wij dit huis tijdens vele vakanties verbouwd tot een prachtig Frans landhuis. Muren slopen, plafonds vervangen, elektriciteit aanbrengen door het hele huis, waterleidingen vervangen, behang krabben, deuren schuren en schilderen, vloeren repareren en in het souterrain een betonvloer storten. In de verzengende hitte werd er een enorm balkon aan het huis gebouwd en het balkonhek werd eigenhandig gesmeed en in elkaar gelast. Fantastisch om dit samen te doen! Samen bouwen, samen eten, samen moe en voldaan rond het kampvuur zitten en de dag de revue laten passeren. Na een heerlijke vakantie gingen wij steeds weer uitgerust, ondanks het vele bouwen, terug naar ons drukke, geordende leven in Nederland.

Begin 2018 begon bij ons het plan te broeden om naar onze fijne plek in Frankrijk te verhuizen en daar een bedrijf op te zetten om mensen een onbezorgde vakantie te bieden. Dat betekende het huis op de Steenenkamer verkopen en onze banen opzeggen. Dat vergt moed, want het zette onze wereld, en die van onze kinderen, behoorlijk op de kop. We hebben onze banen opgezegd, hebben ons huisraad in een vrachtwagen geladen en zijn in oktober 2018 naar Castex d’Armagnac verhuisd. Het afscheid was verdrietig, een echt ‘ik vertrek’ moment.

Zonder twijfel kunnen wij nu zeggen dat het de beste keuze was die we op dat moment van ons leven hebben kunnen maken. Iedere ochtend staan we rustig op, drinken koffie met uitzicht over het heuvellandschap en we zien de Pyreneeën aan de horizon staan. Het huis is een echt thuis geworden, het past ons als een warme jas. De tuin is door een aannemer volledig opnieuw ingedeeld en we hebben een heerlijk verwarmd zwembad. In het bos onder de Platanen staan twee grote Safari Lodges met grandioos uitzicht. Op een mooie stille plek staat de Tipi Tent voor de avontuurlijke kampeerders. Alle accommodaties hebben eigen sanitaire voorzieningen en in ons Franse huis hebben we ook nog een Chambre d’hôte op de eerste verdieping én de gîte op de begane grond met prachtig uitzicht.

Wat wij van tevoren niet hadden bedacht is dat je zo’n onderneming niet een beetje kunt beginnen. Alles moet voor elkaar zijn als de gasten arriveren. Dat leverde aanvankelijk wel enige stressmomenten bij ons op want het leek alsof er nooit een einde kwam aan de enorme hoeveelheden aan te schaffen materialen en spullen. Maar uiteindelijk is het allemaal precies geworden zoals we voor ogen hadden. In de jaren dat wij hier nu wonen bouwen we steeds verder aan onze droom. We hebben ervaren dat het heel gezellig is om met onze gasten samen te eten en dat de table d’hôte een grote meerwaarde heeft voor onze visie op het bieden van een onbezorgde vakantie voor onze gasten. Aan lange tafels samen eten, verhalen delen en genieten van het uitzicht en van het lekkere eten. Zo worden mooie vakantieherinneringen gemaakt. Mocht het weer wat minder zijn dan serveren wij onze table d’hôte vanaf mei 2022 in de orangerie. Een prachtige plek met lange tafels en een heerlijk onderkomen om elkaar te ontmoeten en gebruik te maken van de bar au confiance.

Wij voelen ons goed bij de rol als gastheer en gastvrouw. Gedurende het vakantieseizoen zijn we altijd aanwezig en zorgen dat het onze gasten aan niets ontbreekt. Elk hebben we onze eigen rol en samen zijn we een topteam. Nu we dag in dag uit samen aan de onderneming bouwen zien we hoe goed wij op elkaar ingespeeld zijn. Samen kunnen we bergen werk verzetten en het geeft een zeer voldaan gevoel om aan zoiets moois als ons kleinschalige vakantiepark te mogen bouwen.

Natuurlijk zijn er momenten van heimwee en willen we graag even dicht bij ons gezin, de familie en vrienden zijn. De digitale wereld biedt vele mogelijkheden en regelmatig ondernemen we de reis naar Nederland en bezoeken we eenieder die ons dierbaar is. Van grote waarde zijn die momenten als onze kinderen, kleinkinderen, familieleden en vrienden bij ons in Frankrijk zijn. Dan hebben we alle tijd voor elkaar, genieten dagenlang van elkaars gezelschap en laden zo de batterij weer volledig op. Emigreren blijft altijd een beetje met twee benen in verschillende werelden staan. Het is een stoere stap geweest van ons en het heeft ons heel veel gebracht.

Wilt u ons ‘ik vertrek verhaal’ van dichtbij beleven? Wij heten u van harte welkom bij La Chouette!

Suzanne en Hans Koene