Blog

Langs prachtige beelden en mooie gebouwen

door | 07-04-2022

De binnenstad van Mont-de-Marsan is stevig onder handen genomen en veel gebouwen zijn mooi gerestaureerd. Voor ons de hoogste tijd om eens een stadswandeling door deze stad aan de samenstroom van twee rivieren te maken.

Op een zonnige ochtend parkeren en wij onze auto op het plein bij het park Jean-Rameau. Hier staan de eerste magnolia’s al in bloei en er staan werken van de beeldhouwer Charles Despiau. Het park kronkelt zich langs de Douze en is een oase van rust met planten en bomen. Van hieruit lopen we naar het mooie gerestaureerde plein in het centrum van Mont-de-Marsan waar we neerstrijken op een terras. Het vakantie seizoen is nog niet begonnen maar alle tafels worden al gedekt en het is een gezellig tafereeltje zo op een doordeweekse dag. Na een kop koffie met een croissantje is het tijd om de stad te gaan verkennen.

Bij het toeristenbureau worden we vriendelijk geholpen en met een plattegrond van de stadswandeling in de hand lopen we richting de oevers van de Midouze. Gemarkeerd door een prachtig beeld van La Plongeuse (de duiker), is dit het punt waar de rivieren de Midou en de Douze samenkomen. Nu zijn de wandelpaden nog rustig maar in de zomer zijn de terrassen vol en is het levendig langs de oevers van de rivier waar je ook kunt kanovaren. Op een bankje genieten wij van het mooie uitzicht en van de voorjaarszon. Over de brug vervolgen wij onze weg door de oude binnenstad.

Bijzonder om te zien dat er zoveel prachtige beelden in de straten en op de pleinen staan. Via de Passerelle des Musées lopen we door een historisch stuk van deze stad. In de oude Donjon (toren) is het museum Despiau Wlérick gehuisvest. Het museum richt zich op de moderne figuratieve beeldhouwkunst van een honderdtal kunstenaars. Charles Despiau en Robert Wlérick kwamen beide uit Mont-de-Marsan en bezorgden de plaats een artistieke reputatie. De beelden zijn fantastisch en  ook buiten in de tuinen is er genoeg te zien. Vanaf het terras van de donjon is het uitzicht over de stad heel mooi. Via smalle straatjes, langs een huis uit de romeinse tijd en langs mooie gerestaureerde gebouwen lopen we weer naar de parkeerplaats bij het park.

Mont-de-Marsan heeft verrassend veel te bieden en we zijn nog lang niet uitgekeken in, en rondom deze stad. Het is leuk om onze woonomgeving steeds beter te leren kennen. Door het verzamelen van informatie voor onze gasten ontdekken we zelf ook steeds meer mooie plekken die het bezoeken waard zijn.  Deze stad op 20 minuten rijden van ons kleinschalige vakantiepark is een zeker een aanrader voor onze vakantiegasten.

Een warm welkom bij La Chouette