Blog

Galette des Rois (Drie koningen taart)

door | 26-01-2020

Galette des Rois (driekoningingentaart)

Nieuwjaarstoespraak

De inwoners van Castex d’Armagnac werden vandaag om 12.00 uur toegesproken door de burgemeester. Hij verwelkomde iedereen en in het speciaal de nieuwe inwoners, stond stil bij de dorpsgenoten die overleden waren waarop het inwonersaantal van Castex d’Armagnac momenteel op 112 inwoners komt te staan. Tijdens de nieuwjaarstoespraak werd met trots de werkzaamheden omtrent de uitbouw van de salle du fête en de restauratie van de kerk benoemd. Er werden belangrijke mensen bedankt voor hun inzet met een applaus van de toehoorders en als afsluiting trad één van de jongste inwoners op met een trompetsolo. Het was een zeer overzichtelijke formaliteit die door de burgemeester werd afgesloten met de mededeling dat het de hoogste tijd was voor een aperitief. Daar waren alle aanwezigen het roerend mee eens. De Floc en Armagnac met Schweps ging vlot over de bar en er gingen schalen vol heerlijke hapjes rond en rond. De gemeenschap ontmoette elkaar en het werd een gezellige bijeenkomst.

Het repas (de maaltijd)

Na enige tijd zocht iedereen een plek aan de vele lange tafels voor het repas want samen eten is de basis van de saamhorigheid. We aten, dronken wijn en voerden gesprekken die steeds verhitter werden naarmate de middag vorderde. Het was een gezellige menigte in een kale, sfeerloze salle du fête maar dat kon de pret niet drukken.

Na de paté, salade, rollade, chips (voor ons een vreemde keuze maar onze buurtgenoten keken er niet van op of om) knapperige stukken brood en heerlijke stukken brie volgden de koffie met een stuk cake. Althans dat dachten Hans en ik, totdat Hans zei: ‘er zit iets hards in mijn cake’. Onze buren reageerden erg enthousiast en gebaarden dat hij de kroon op moest zetten.

Wij waren een beetje onwennig maar ook verrast door deze traditie. Zaten er zomaar 5 mannen met een gouden kroontje op in de zaal alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Bij deze cake (Gallette des Rois) werd er volgens traditie champagne geschonken en er heerste een vrolijke stemming in de zaal. Als afsluiting kregen liefhebbers een glas Armagnac en rond 16.00 uur gingen de eerste mensen van tafel. Wij ook, want ondergedompeld worden in de franse cultuur en de franse taal kost veel energie. Wat hebben wij vandaag wederom genoten van de franse eetcultuur en de hartelijke mensen van dit kleine dorpje in het zuidwesten van Frankrijk!Wij waren een beetje onwennig maar ook verrast door deze traditie. Zaten er zomaar 5 mannen met een gouden kroontje op in de zaal alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Bij deze cake (Gallette des Rois) werd er volgens traditie champagne geschonken en er heerste een vrolijke stemming in de zaal. Als afsluiting kregen liefhebbers een glas Armagnac en rond 16.00 uur gingen de eerste mensen van tafel. Wij ook, want ondergedompeld worden in de franse cultuur en de franse taal kost veel energie. Wat hebben wij vandaag wederom genoten van de franse eetcultuur en de hartelijke mensen van dit kleine dorpje in het zuidwesten van Frankrijk!

 

Galette des Rois

Deze driekoningentaart wordt elk jaar op 6 januari geserveerd. In de galette wordt één boon of één klein poppetje van porselein meegebakken. Lang niet iedereen kent deze traditie en het is dus wel oppassen dat je je kiezen niet kapot bijt op deze verrassing! Degene die de boon of het poppetje in zijn stukje van de taart vindt mag de kroon opzetten en die dag de koningin/koning zijn. Hans was de koning van onze tafel en de kroon en het porseleinen poppetje zullen wij bewaren als aandenken aan deze gezellige bijeenkomst. Dat het inmiddels 26 januari is leek niet van belang, de burgemeester van Castex d’Armagnac heeft iedereen persoonlijk een heel fijn nieuw jaar gewenst.