Blog

Een bont gezelschap

door | 07-05-2019

Het is tijd voor een buurtborrel bij ons in de tuin. Mensen zijn bescheiden maar nieuwsgierig en belangstellend, want die safaritenten… dat is iets nieuws in deze regio. Er wordt heel langzaam voorbij gereden, ramen worden naar beneden gedraaid om maar niets te hoeven missen van het zicht op de tenten, de tuin en het huis. Maak kennis met deze hartelijke mensen uit Castex d’Armagnac.

Castex d’Armagnac (hierna Castex d’A), een eeuwen oud dorpje in de heuvels van de Gers, oppervlakte 12,26 km2 en 110 inwoners. We wonen hier nu 5 maanden en langzamerhand leren we de buren kennen. In het begin waren de mensen gereserveerd, afwachtend maar beslist vriendelijk en nieuwsgierig. Deze mensen wonen hun leven lang al hier en veel gebeurt er niet in Castex d’A. Wij doen ons best om te integreren in deze gemeenschap en dat lukt aardig. Langzamerhand wordt ons duidelijk dat de inwoners bestaan uit een bont gezelschap. Laten we beginnen bij onze directe buren…

De overburen zijn zes jaar geleden hier komen wonen vanuit Nime, zij komen oorspronkelijk uit Algerije. Hartelijke trotse mensen, veel verhalen over hun moederland. Hij nodigde ons uit om deel te nemen in de equipe van Castex d’A bij de jeu de quilles (waarover later meer) en hij steekt de handen uit de mouwen om Hans te helpen met het bouwen van de schuur. De buurman verderop komt oorspronkelijk uit Marokko, woonde lange tijd elders in Frankrijk en hij woont nu met zijn vrouw sinds 2 jaar in Castex d’A. Een stevige man met een stralend gezicht en een waterval aan woorden. Het is altijd gezellig als hij ‘even’ langs komt.

Nu is het inmiddels zo dat er geen dag voorbij gaat of we hebben wel even contact met één van de buren. We doen ons best om de taal snel te leren en de mensen te leren kennen en dat wordt gewaardeerd. De overbuurvrouw kwam mij vragen of ik met haar mee ga naar de Zumba lessen in het naburige dorp. Daar zal ik de vrouwen uit de buurt leren kennen en de verhalen uit de buurt leren kennen.

Daarbij zijn wij onderdeel van de equipe jeu de quilles van Castex d’A. Dit is een spel dat alleen in deze regio gespeeld wordt. Met een stok (maillet) moet je van de 6 opgestelde kegels (quilles) er 5 omgooien. Je speelt het met een team van 3 personen en ieder teamlid mag, per ronde, 1x gooien. Wij spelen mee in de competitie en hebben onze eerste wedstrijd al gespeeld. Dat gaat niet zomaar, daar moet voor geoefend worden. De overbuurman is de chef van ons team. Bij de buurman in de tuin oefenen we het spel samen met andere buren. Dat vergt concentratie, techniek en tactiek. De buurman komt uit Algerije en heeft een behoorlijke dosis temperament, we moeten het spel dus wel serieus nemen. Maar we maken ook gein en na het oefenen drinken we een biertje bij hem aan de bar. Hij is trots op zijn huis dat hij zelf bouwde, met zelfgebouwde meubels en zijn bar. Alles is tot in de details afgewerkt en de vloer en de keuken blinken.

Afgelopen zondag hadden we onze eerste wedstrijddag. Er waren 120 mensen het spel aan het spelen en we keken onze ogen uit. We verloren alle wedstrijden maar we werden ondergedompeld in een echte streek cultuur. Mensen schudden ons de hand en we werden als nieuwelingen goed in de gaten gehouden.

Een dag later kwamen we bij de winkel een vriendelijke man tegen, hij schudde ons de hand. Wij keken verbaasd, herkenden hem niet. Hij ons wel, ‘Van de jeu de quilles’, zei hij. Leuk toch!

Zondagmiddag gaan we weer oefenen, nu met 6 andere buren die ook een team bij de competitie vormen. We worden zo helemaal opgenomen in deze gemeenschap en dat voelt goed!

Het is tijd voor de buurtborrel. We verwelkomen ze graag, dit bonte gezelschap uit Castex d’Armagnac. Zoveel culturen, zoveel mooie verhalen, zoveel hartelijke mensen!

Bienvenue à La Chouette!