Blog

De uil in ons logo

door | 07-01-2022

 La Chouette is de Franse benaming voor de uil. Onze onderneming hebben wij deze naam gegeven, uit respect voor onze uil die al vele jaren in het huis op zolder leeft. Het is een prachtige kerkuil en toen wij in 2011 het huis kochten bewoonde deze uil het hele huis, vanaf de zolder tot aan de woonkamer. Wij troffen een uitgewoond huis aan en een zeer tevreden uil die een fantastisch leefgebied had gecreëerd. Natuurlijk gunden wij deze uil een fijne omgeving maar het hele huis was wel veel gevraagd.

De uil vloog uit via openstaande ramen en wij namen het huis flink onder handen met bezems, stofzuiger en schoonmaakmiddelen. Het was een enorme klus en toen we een paar dagen aan het poetsen waren keken wij tevreden om ons heen. Tot onze grote verbazing keek de uil vanaf een strategisch punt in één van de slaapkamers ons aan. Zo eenvoudig liet onze uil zich niet uit het huis werken! Wij hebben de ramen wederom wijd opengezet en met enige dwang de grote vogel naar buiten geloodst. Hij vloog over ons heen naar buiten en dat was een indrukwekkende ervaring omdat een uil een enorme spanwijdte heeft.

De weken daarna hebben wij de uil alleen nog op de zolder gesignaleerd. Toen we daar op inspectie gingen vonden we drie witte uilskuikens, zittend in een hoekje omringd door dode muizen die moeder uil voor ze had meegebracht. Dat was fantastisch om te zien. ’s Nachts hoorden wij moeder uil druk in de weer rondom het huis en op zolder. De jonge uilskuikens groeiden op en we zagen ze uitvliegen. Een spannende gebeurtenis voor de jonge uilskuikens, moeder uil en voor ons, want de hele nacht was het een drukte van belang op de zolder. De uil moedigde de jongen duidelijk aan om de sprong te wagen en het was helder dat de jongen het erg spannend vonden. ’s Morgens in alle vroegte vlogen de uiltjes uit en de rust op zolder was wedergekeerd.

’s Avonds als het donker wordt en alle vogels een slaapplek hebben gezocht komt ‘onze’ uil in actie. Zij jaagt rondom het huis en in de wijde omtrek is dan het geluid van haar roep te horen.